
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
  

 
 

 

 

 

 

 
 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-360 

Issued: July 1993 

Since the adoption of the Rules of Professional Conduct in 1990, the Kentucky Supreme 
Court has adopted various amendments, and made substantial revisions in 2009.  For 
example, this opinion refers to Rule 1.6 and the Comments, which were substantially 

amended and renumbered. Lawyers should consult the current version of the rules and 
comments, SCR 3.130 (available at http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: Under the Rules of Professional Conduct, is it mandatory that an attorney report 
dependency, neglect or abuse of a child which the attorney learns of in the process 
of representing a client? 

Answer: No. However, in some circumstances reporting is permitted. 

References: Rules of Professional Conduct 1.6(b)(2) and (3); KRS 620.030-50; Cleveland Op. 
92-2; Indianapolis Op. 1-1986; Wisconsin Op. E-88-11 (1988); American 
Academy of Matrimonial Lawyers, Standards of Conduct (1991). 

OPINION 

The privileged nature of attorney-client communications is well established in Kentucky 
law. Insofar as the Rules of Professional Conduct are concerned, the general rule is that a lawyer 
"shall not reveal information relating to the representation of a client unless the client consents 
after consultation." Rule 1.6(a). Yet, there are exceptions to this rule which permit, but do not 
require disclosure. 

Insofar as future conduct is concerned, a lawyer is permitted, but is not required, by the 
rules of ethics to reveal otherwise protected information "to the extent the lawyer reasonably 
believes necessary ... to prevent the client from committing a criminal act that the lawyer 
believes is likely to result in imminent death or substantial bodily harm." Rule 1.6(b)(1). This 
exception may apply to child abuse, and justify disclosure, whether the abuser is the client or 
someone else. Compare Wisconsin Op. E-88-11 (1988) (permissive disclosure if the lawyer 
reasonably believes that the abuse will continue and result in substantial bodily or emotional 
harm); American Academy of Matrimonial Lawyers, Standards of Conduct, Sec. 2.26 (1991) 
("An attorney should disclose evidence of a substantial risk of physical or sexual abuse of a child 
by the attorney's client."). 

Insofar as past conduct is concerned, the privilege must be invoked where applicable, but 
a lawyer may reveal otherwise protected information to the extent the lawyer reasonably believes 
necessary ... to comply with other law or a court order. Rule 1.6(b)(3). 
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Allegations of abuse often surface in the context of disputes over custody or visitation. 
Such allegations are troublesome enough when the attorney's client is making allegations of 
abuse or neglect by another party; and they are even more problematic when the attorney 
receives information that suggests that his or her own client may be guilty of abuse or neglect. 
Reports of child abuse or neglect commonly result in civil or criminal proceedings, and it would 
greatly hamper attorneys acting as counsel for accused if all client communications were subject 
to a superior obligation to disclose. See Indianapolis Op. 1-1986 (the legislature surely would 
have explicitly addressed the attorney-client privilege if it had intended to abrogate it). Compare 
Cleveland Op. 92-2. 

KRS 620.030 provides for "mandatory reporting" of child abuse and neglect, but KRS 
620.050(2) states in part: 

Neither the husband-wife nor any professional-client/patient privilege, except the 
attorney-client and clergy-penitent privilege, shall be a ground for refusing to report under this 
section or for excluding evidence regarding a dependent, neglected or abused child or the cause 
thereof... . 

It is not the Committee's mandate to make a determination of the meaning of a particular 
statute - the attorney must ascertain his or her obligations under the statute. Accord Cleveland 
Op. 92-2. The Attorney General can provide an advisory opinion construing this statute. 
However, it would appear that the above quoted language was intended to inform us, in a 
roundabout way, that lawyers are not required to report abuse or neglect if reporting would 
violate the attorney-client privilege. 

Nevertheless, the question remains as to whether the privilege alluded to in the statute is 
the more narrow evidentiary privilege, or the broader ethical requirement that the lawyer not 
disclose "information relating to the representation of the client." Whether KRS 620.030 is in 
conflict with or supersedes Rule 1.6 is a matter of interpretation that cannot be resolved by this 
Committee. See Comment [21] to Rule 1.6. That Comment also proposes that "a presumption 
should exist against such a supersession." We also note in passing that an attorney might very 
well argue that the Court, in Rule 1.6, has given lawyers discretion in these scenarios [even the 
1.6(b)(3) exception is permissive and not mandatory], and that a holding that the statute 
overrides this grant of discretion would violate the separation of powers. Indianapolis Op. 1-
1986. 

The Committee can only construe the Rules of Professional Conduct and cannot advise 
the lawyer on questions of law. However, in light of the Comments to the Rules, which are more 
specific than the general statute, and were adopted later in time, we conclude that the Rules and 
KRS 620.030 are not in conflict. 

For the foregoing reasons, we answer the question with a No. 



Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


